söndag 23 augusti 2009

Ramadan

Igår, den 22 Augusti, startade Ramadan i Afghanistan. Jag har fått lära mig att det kan skilja några dagar på när den startar i olika islamska länder och att det beror på månen. Månen skall vara som en skära. Den här bilden är tagen av Kim som jobbar som journalist! Jämför den med en amatör...

På min vanliga kamera blev månen bara en enda liten prick. Detta kort är taget 19.20, det ser ut att vara helt svart ute, men det var det inte riktigt. Det har dock förvånat mig lite att det redan nu börjar bli mörkare tidigare även här, hösten håller på att göra sitt intrång.
Det är spännande att lära sig lite mer omkring Ramadan och vad det hela innebär, när man också är på plats i ett muslimskt land. Muslimer ber 5 gånger om dagen (soluppgång, mitt på dagen, eftermiddag, solnedgång och kväll). Från kampen kan vi höra flera olika böneutropare, minareter, när de sjunger ut sina böner. Den sista bönen kallas Isha och är den "viktigaste" under Ramadan, den följs också av en kompletterande bön kallad Taraweh.
Under Ramadan jobbar de flesta Afghaner mellan 08.00-13.00. Eftersom de varken äter eller dricker på hela dagen kommer det att vara mindre aktiviteter och samverkan med lokalbefolkningen under den här månaden.
Här har jag gjort ett försök att ta kort på "vägen" ner mot mässen. Det ser nästan ut som det snöar, men det gör det inte. Däremot är det alltid väldigt mycket damm och partiklar som åker omkring, vilket man blir varse om man använder pannlampa eller tar kort med blixt.

På återhörande/ Suzanne

3 kommentarer:

 1. Ja jag har förstått att ni har det otroligt dammigt där nere! Märks verkligen på ditt fotografi!
  Sitter här hemma och håller tummarna att ni får det lite lugnare nu när det är Ramadan så soldaterna får pusta ut lite och vi här hemma oxå så man slipper alla skriverier om alla oroligheter och hot!
  //Från en som har sin fästman där nere

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas oxå att ni får det lugnare nu när det är Ramadan. Man har varit och är givetvis orolig hela tiden, men nu kanske det lugnar ner sig lite. Snart kommer mitt "hjärta" hem några dagar och det ska bli skönt. Ta väl hand om er och var försiktiga. Ni är så duktiga!

  SvaraRadera
 3. Vi håller också med föregående talare.
  Hoppas att ni får det lugnare nu för det behöver ni.
  Vi har förstått när vår son har ringt och försäkrat oss att han mår bra hur stressigt ni har haft det.
  Gud välsingne dessa telefonsamtal.
  Snart kommer vår son hem på leave några veckor och då ska det bli så skönt att bara få rå om honom. Håller med förste talare att det har varit väldigt jobbigt med alla skriverier och hot.
  Vi vet att ni är jätteduktiga och gör ett kanon jobb. Så var rädd om er!

  SvaraRadera