torsdag 6 augusti 2009

Fältpost

Här ser ni vår Postmaster Hannu och Paymaster Christer bakom disken. Det är alltid kul att gå till posten, för man blir alltid vänligt bemött, får snacka lite och om läget medger även ta ett fika. Jag bad Hannu berätta lite omkring hur fältpostlivet flyter på under vår mission.

-”Tyvärr har den yngre generationen fredssoldater anammat den elektroniska revolutionen i allt högre grad”, säger Hannu. ”Men för ett par veckor sedan, när Internet och telefoner låg nere i över en vecka, då var det faktiskt en liten uppgång i efterfrågan på posttjänster”.
Postdelen av verksamheten är dessvärre i krympande beklagar sig Hannu, så det blir alltmer bokföring och ekonomigöra på Finance kontor. Det är otroligt vad mycket smågrejer som köps in på plats, löner som betalas ut till lokalt anställda, fakturor som ska betalas… Det gäller att hålla tungan rätt i mun, och att hålla koll på valutakurser, papperslappar och dollarsummor – ” Det är ju den valuta vi använder här nere”, säger Hannu.

-”Våran welfare har ju lyckats avbeställa alla dagstidningar, så den ankommande postmängden har minskat betydligt sen ett par veckor tillbaka”, säger Hannu upprört! ”Hur ska man nu få tag på DN-kryss, Fredagsbilagor och jobbannnonser”? Efterfrågan är stor, så tidningsprenumerationerna kommer väl snart igång igen… Den frågan passas vidare till ATS som är boven i dramat (welfare anm.)

Utanför postens fönster ligger flaggplanen. Det är en naturlig samlingsplats där det passerar mycket människor. Alla bilar som kommer in passerar eller parkerar här. Till höger i bild ser ni en genomgång i muren. Går man genom den kommer man till vårt tvätteri och PX, där man kan handla.

Tyvärr har flaggan varit på halv stång väldigt ofta. Varje gång någon soldat från ISAF har dött i Afghanistan har den sänkts. Nu har ett nytt beslut kommit där vi i normalfall kommer att se den i topp.

-”Hittar man oss inte på kontoret är man alltid välkommen att ringa även utanför kontorets öppettider, vi är ju allt som oftast inne på campen ändå och hjälper givetvis till med service när det behövs. Om jag inte är och tränar i gymet eller tar mig runt campen”, säger Hannu. ”Hittills är jag uppe i 904 varv, lika många kilometer, längs murens träningsrunda”…
Här kommer adress till oss:
Paket: Befattningsnummer och namn, enhet
SWECON/ISAF
AFGHANISTAN
202 25 MALMÖ

Brev: Befattningsnummer och namn, enhet
SWECON/ISAF
AFGHANISTAN
190 50 STOCKHOLM ARLANDA
Innanför disken finns både det ena och andra, detta är förhållandevis ganska stora ytor om man jämför med andra enhter. Arbetsplatser, förråd, fikarum och arbetsbord, allt en salig mix. Om ni kollar lite noga ser ni att Christer är en trogen AIK-fantast.


Det finns gott om paket som skall skickas iväg, jag frågar Hannu vad som är vanligast att skicka hem eller som kommer hit?
-”Mest skickar missionsdeltagarna hem sjalar och mattor de köpt på våra lokala PX, medan hit får soldaterna mycket godis och egna favorittidningar hemifrån, förutom alla brev och vykort. Och så har vi ju skyttekillarna som inte verkar få nog av proteinpulver. En del verkar ha en egen inköpskanal hemma som skickar ner stora tunga paket till ”Anders Gaylord Johansson”, eller ”Johan Gaylord Glanz”, och liknande hitta-på-namn. Men fram kommer de, paketen! Och grabbarna växer…

Ett gammalt hederligt postfack! Här sorteras hela kontingentens inkomna brev. Med dessa små ord och bilder hoppas jag att ni vet lite mer om postgången.

På återhörande/ Suzanne

5 kommentarer:

 1. "skyttekillarna som inte verkar få nog av proteinpulver" ;D

  SvaraRadera
 2. Bild #4.... Beklagar Christer, ingen kan ju vara perfekt!
  Säg till när du behöver en järnkamin å värma dig vid ;-)
  (Blir väl i så fall vid den kalla hemkomsten kan jag tänka)
  Háde...

  SvaraRadera
 3. Hehehe...appropå att skicka en kommentar...:

  "Din kommentar kommer att synas efter att den godkänts."

  Ere inte bättre å syna kommentaren innan den godkänns! ;-)

  SvaraRadera
 4. En kort fråga från en glömsk anhörig...
  När vi skickar paket, exempelvis "proteinpulver till skyttekillarna" hihi... skickar vi paket som inrikes eller utrikes då?

  SvaraRadera
 5. Hej Ida, med flera! När ni skickar paket eller brev gör ni det inom Sverige, således går det som inrikes. Sedan ansvarar försvarsmakten för transporten österut.

  SvaraRadera