lördag 15 augusti 2009

Anhöriga och vänner till FS 17

De senaste veckorna har FS 17 tillsammans med den finska styrkan satts på hårda prov. Den lyckliga utgången av de sammanstötningar med väpnade grupper vi varit involverade i vill jag tillskriva den professionella attityd som präglar enheten samt den unika möjlighet vi haft att samträna och öva. Det stundande valet kräver en gemensam kraftansträngning från vår sida. Att det Afghanska folket ges en möjlighet att under säkra former själva få bestämma sin framtid är vårt viktigaste uppdrag just nu. De mål vi satt upp och de operationer som i skrivande stund genomförs syftar till att skapa just det utrymme som är nödvändigt för att demokratin skall ges möjlighet att segra i detta land.

Det är nu bara 8 dagar kvar till presidentvalet. Det finns två kandidater som är att räkna med, den sittande president Karzai och en utmanare Abdullah Abdullah. Fram till nu har alla bedömare sagt att Karzai kommer att vinna men kanske håller vinden på att vända och Abdullah får så pass med röster att Karzai inte får en klar majoritet (>50%). Blir det så kommer det att bli en andra valomgång efter Ramadan. Ramadan börjar 22 augusti och håller på en månad. Det finns farhågor att Talibanerna skall försöka hindra valprocessen, men hittills, i våra fyra provinser, har det inte skett någon anmärkningsvärd ökning av våld som kan kopplas enbart till valet. Talibanerna och andra grupperingar kan tänkas använda sig av olika metoder för att störa valet, allt från självmordsbombare i större städer till propaganda och hot.

Vårt ansvar inom ramen för valprocessen är att stödja afghanerna, främst polisen (ANP) och armén (ANA) i deras uppgifter. ANP har att svara för säkerheten närmast vallokalerna, ANA kommer att finnas lite mer i bakgrunden beredda att sättas in där det kan komma att behövas. Från den 16 augusti är det tänkt att ANP och ANA skall själva svara för säkerheten i vårt område. Om de behöver kvalificerade resurser som vi har, t.ex. IEDD och andra system som inte afghanerna själva har, är vår uppgift under valet att stödja dem i säkerhetsarbetet. Eftersom huvuddelen av afghanerna bor på landsbygden kommer det att upprättas ett stort antal vallokalerna för att folk skall kunna rösta. Alla förberedelser för valet har haft det positiva med sig att vi nu har ett utvecklat samarbete med ANP och ANA, men det innebär även att alla får jobba för fullt. Vi hoppas det blir lite lugnare tempo under Ramadan.

Just nu målas det upp det en blandad bild, men ofta rätt balanserad bild tycker jag när man följer ett par olika medier om läget här i Afghanistan. Förväntat så här inför valet. Ibland är det dock en sammanblandning mellan å ena sidan det som händer i södra Afghanistan med hur läget är i vårt område. Man ser då och då generaliseringar och kopplingar som inte ger hela bilden. Ibland har jag svårt att känna igen mig när uttalanden som jag gjort sätts in i ett sammanhang i media. Något som jag tror att man måste lära sig att acceptera.

Visst är det så att vi är på ett riskfyllt uppdrag och visst är det på det viset att vi plötsligt kan få en skadad soldat. Jag förstår att det finns en oro hemma och att det kan vara svårt att få en rättvisande bild. Jag rekommenderar att ni i första hand följer vår verksamhet via kontakt med era nära i FS 17 och via Försvarsmaktens hemsida www.mil.se. Vi försöker där att vara så fakta trogna som möjligt och så snabba som möjligt. Denna i kombination med vår egen blogg http://www.swecon-fs17.blogspot.com/ hoppas jag kan ge er en så nyanserad bild som möjligt.

Andra leave-omgången pågår just nu och jag hoppas att ni får tid att träffas och att umgås även om jag vet av egen erfarenhet att man är rätt trött när man kommer hem de första dagarna. Jag tror att det beror på en kombination av att man jobbar hårt och värmen här nere och inte bara att det är en lång resa. Vi önskar er alla sköna augustikvällar.Många hälsningar från FS 17 genom


Olof Granander
Chef FS 17

1 kommentar:

  1. Hej Olof och alla soldater
    I skrivandets stund så känner jag mest förrvirring men det tror jag beror på att man inte har någon koll på hur ni i verkligheten har det och även att medias rapportering gör att man känner sig splittrad. Det jag med säkerhet vet är att ni alla har vårt stöd och våra tankar finns hos er var dag. Det kanske är svårt för många att förstå hur man kan välja att utsätta sig själv för ett så stort hot för att kunna hjälpa andra men jag känner en enorm stolthet, stolthet över att ni har viljan, tron och styrkan att vilja göra det bättre för andra människor. Jag hoppas att ni sträcker på er var dag och att ni verkligen inser att ni är helt fantastiska människor med ett otroligt vackert hjärta.
    Våra tankar finns hos er.

    SvaraRadera