fredag 9 oktober 2009

Anhöriga och vänner till FS 17!

Äntligen får jag en bra anledning till att återigen lämna en kort rapport över hur läget är hos oss på FS 17. Det är dags att kalla till anhörigträff igen. Jag återkommer till detta längre ner.

Tillsammans med den finska styrkan har vårt arbete på PRT MES med de afghanska myndigheterna fortsatt och våra ambitioner är fortsatt höga. Vi har den senaste tiden dock haft det lite lugnare genom att man i Afghanistan firat Ramadan med efterföljande Eid. Det innebar i princip att allting vad gäller officiella myndigheter stängde under nästan en hel vecka. Polisen arbetade naturligtvis men aktiviteten minskade betydligt. Efter Ramadan har läget mer gått tillbaka till det ”normala”, vad man nu menar med det. För oss innebär det att vi fortsatt riskerar att sättas på prov och att hamna i svåra lägen. Samtidigt är det ju därför vi är här, att bidra till att öka befolkningens säkerhet.

Här väntar vi fortfarande på ett fastställt valresultat. För såväl oss som för afghanerna är det en lång väntan och det spekuleras mycket i och omkring valfusk. Utredningar pågår och samtidigt vädjar alla att respektera den process som nu pågår. Afghanerna verkar vilja göra det och låta arbetet med att skapa ett så rättvisst valresultat som möjligt ta den tid som behövs. Slutliga utgången får vi således vänta på ett tag till. I norra Afghanistan är situationen den att fortfarande är många av de motståndsgrupperingar som fanns före valet aktiva. Som jag beskrivit tidigare är det i vissa begränsade områden och dessa har vi god kontroll på. Försiktighet och förtänksamhet är nyckelord som präglar vad vi gör här för att klara av de svåra uppgifterna vi kan ställas inför. Stämningen upplever jag fortfarande vara mycket bra på förbandet. Den finska styrkan som förstärkt oss under valet kommer att vara kvar en tid till sedan återvända till Finland samtidigt som vi kommer att få en förstärkning från Sverige om ca 35 personer.

SAE, den svenska flygenheten som under fyra månader ingått i FS 17 har nu lämnat Afghanistan. De har gjort ett mycket uppskattat arbete och kommer förmodligen tillbaka under sommaren 2010 som stöd till ISAF transporter. Vi på FS 17 kommer särskilt att komma ihåg vingtippshälsningen på nationaldagen och för att vi nu äntligen har fler än en TV-kanal på CNL.

Framtida bidrag som kommer att utveckla säkerhetsstyrkorna än mer är det utökade OMLT (Observation, Mentoring and Liaison Team, samverkansenheter med afghanska armén) som förbereds hemma. Idag gör de som nu tjänstgör som OMLT ett fantastiskt jobb, boende tillsammans med sina afghanska partners, ätande samma mat och beredda att följa dem i alla lägen gör att de erhåller både respekt och erkänsla för sin professionalism och goda arbete. Samtidigt fungerar OMLT som samverkanspartner till PRT och är en ovärderlig länk till den afghanska armén.

Kontingentens delar vid RC N i Masar-e Sharif har roterat en del personal. På RC N sker en del förändringar för att bättre stödja förbanden, vilket upplevs som positivt. På ISAF HQ i Kabul har den svenska personalen under de senaste månaderna arbetat mycket med att följa utvecklingen i Kabul. Valet och dess utgång samt utvecklingen av ISAF nya strategi och omorganisation har varit huvudfrågor för dem.

Vid kontingenten har det varit en ganska omfattade besöksverksamhet. Besök är bra då vi får möjlighet att beskriva vad vi gör här och vad vi kan åstadkomma. Ett viktigt och lyckat besök var vår Försvarsministers besök. Jag vill varmt rekommendera att ni lyssnar på ekots lördagsintervju med Försvarsministern från den 19 september, se länk:
http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=3071

Han ger där en bra syn på hur jag uppfattar situationen just nu och vilka utmaningar det finns. Debatten hemma handlar ju nu mycket om hur vi skall fortsätta här i Afghanistan och jag tror att tack vare den debatten så kommer våra beslutsfattare att ha ett bra underlag för sina beslut. Mer besök är att vänta innan höstens Afghanistan-proposition skall beslutas i Riksdagen.

För en del har tredje och sista leaven varit eller börjat och det innebär att vi också börjar förbereda hemfärden så smått. Ett steg i förberedelserna för hemkomst är att informera er om hur det kommer att gå till vid hemkomsten och vad som är bra att tänka på. Försök därför att om ni kan delta vid den anhöriginformation som genomförs. För er som inte kan så kan ni alltid ta kontakt med Försvarsmakten och HRC för att få information eller stöd.


Olof Granander
Chef FS17

5 kommentarer:

 1. Vart tog förra inläget med sjukvårdarna vägen... Det fanns ju för några timmar sedan?

  SvaraRadera
 2. Det kommer att publiceras i morgon, måndag.

  SvaraRadera
 3. Hej! Kul att ta del av info att OMLT, Operational Mentor and Liaision Team, utvecklas som nu framgår av FM hemsida. Var själv mentor G3 och startade upp verksamheten sommaren 2006. Lycka till önskar Lars

  SvaraRadera
 4. Vilken bra blogg! Gripande och på samma gång informativ. Vilket fantastiskt jobb ni gör! Keep up the good work!!! Sitter och bläddrar runt bland bloggarna och inlägg eftersom min sambo kommer ner som fältartist. Hälsa dom så gott från Sverige, det är många som tänker på dom här hemma. Och hoppas att alla Ni mår bra trots omständigheterna som sker där nere. Mvh Joakim Hägglund

  SvaraRadera
 5. Hälsningar till ALLA i FS-17 för ert svåra arbete för fred & säkerhet i Afghanistan. Välkomna hem till Sverige igen! Övlt Johan Hansson - f.d. HKV PROD A

  SvaraRadera