tisdag 1 december 2009

Hemåt det bär...

Det finns en sång som leder till allsång i mässen och som spelas minst ett par gånger per kväll här i Mazar-e-Zharif just nu. Ni förstår nog vilken.... Det är många som är glada, lättade, nöjda och tillfredsställda att avsluta sina 7 månader på afghansk mark.

Bild 1. fotograf Zara, taget i Sar-e-Pol 090917 "Vakt utanför Head of education"

Det är väldigt skönt att få komma till Sverige och fira jul med nära och kära. Samtidigt känner jag, tillsammans med många fler, ett vemod att lämna det jobb som vi har gjort. Alla vi soldater har engagerat oss i våra uppgifter och det finns VÄLDIGT många olika sysslor. Vi har tillsammans gjort en insats för fred och haft ett gemensamt mål, vilket leder till att vi har erfarenheter som vi delar. Detta tror jag skapar en samhörighet som är stark. Även om man väldigt gärna vill dela med sig av erfarenheter och hur tiden här nere har varit, blir det en beskrivning som egentligen måste upplevas. Det är så många olika saker, tex kultur, miljö, levnadsvillkor, händelser och arbetssättet som skiljer sig från sverige, så det blir en lite konstig och skev bild man förmedlar.

Bild 2 fotograf Zara taget 090518 på patrull i Hindukush bergen 3200 möh.

De bilder ni ser i detta inlägg är från en utställning som vi hade planerat att genomföra på CNL. Tyvärr blev det inget mingel med premiärvisning av fotografierna i Kapellet, men nu kan vi istället visa dem för alla er som läser bloggen-världspremiär!

Bild 3 fotograf Tomas taget under fotpatrull längs Balkh river.


Bild 4 fotograf Joni, skjutning på Mike Spann. Så här ser det ut när man lägger ut "self protected smoke".
Tiden här nere har gått fantastiskt fort, den har formligen rusat förbi och det känns som det finns massor kvar att göra i landet. Nu får vi lämna över ansvaret för våra verksamheter till FS18. Det känns tryggt! Vi önskar dem lycka till och jag vill hänvisa er att fortsätta läsa från FS18:s blogg som finns som länk, den är mycket mer utvecklad och kommer ge er en superbrauppdatering omkring vad som sker här nere. Jag vill också passa på att tacka alla som gett så många uppmuntrande kommentarer på vår blogg. Det är många som läst och fått en tår i ögat av era fina inlägg.
Bild 5 fotograf Daniel taget Juni -09 från från luckan till en Patria, 80 km öst om Mazar-e-Zharif.

Bild 6 fotograf Johan
Bild 7 fotograf Johan taget 091003, sjukvårdspatria

Bild 8 fotograf Johan taget 091003
Bild 9 fotograf Johan taget 090611.
Bild 10 fotograf Alex, Combat Camera 090912 och inskickat av Peder på en vaktsoldat från Afghanska militären.
Bild 11 inskickat av Peder och taget 090420 utanför Mazar-e-Zharif.

Nu är det bara en vecka kvar innan de sista FS17 soldaterna lämnar insatsområdet. Vi kommer att genomföra medaljering och avslutningsmiddag den 10 december. Förhoppningsvis kommer ni att få fler uppdateringar på vad som skett där och lite information om återträffar mm. Så jag sätter nu punkt för skrivandet från Afghansk mark.
På återhörande/ Suzanne

10 kommentarer:

 1. Tack så hemskt mycket Suzanne för alla dina inlägg, det har varit helt ovärderligt att kunna följa ert jobb via denna blogg.
  Alla på FS17 har gjort ett fantastiskt jobb och ni ska veta att vi är oerhört stolta över det arbete ni har gjort. Hoppas att även ni känner det.
  Jag har redan fått hem min son och det är helt underbart att ha honom hemma.
  Jag önskar er alla en riktigt GOD JUL.
  Jag sänder även mina tankar till all personal i FS18 och deras anhöriga. Jag önskar er ett stort lycka till och jag kommer att följa ert arbete.

  Tusen kramar till er alla :)

  SvaraRadera
 2. Tack för denna gång, har varit en flitig besökare under hela tiden min kille varit där. Nu är han på väg hem till mig äntligen, det har varit jobbigt så klart men vi har ju pratats vid nästan varje dag, vilket har underlättat. Nu önskar jag FS18 lycka till o God Jul.

  SvaraRadera
 3. Tack snälla för uppdateringar och fina bilder. Jag har haft den här sidan uppe minst tre ggr/dag och följt allt som har skrivits. Nu kommer vi att stötta, lyssna och finnas till hands så mycket vi bara kan för er som kommer hem. Ni har gjort ett ovärdeligt jobb där nere och jag kommer att följa FS18 i deras arbete också. Ta hand om dig och tack igen för att du har återgett för oss här hemma vad ni gjort och vad ni har sett. Jag kommer att närvara vid medaljeringen den 10 december så då kanske vi ses? Jag önskar dig och alla som läser det här En riktigt God Jul och ett Gott Nytt Fredligt År!

  SvaraRadera
 4. Jag vill med detta inlägg tacka Er som ordnat det så bra med denna blogg, för både oss anhöriga och vänner samt alla intresserade av hur Ni haft det under er mission i Afghanistan.
  Här har man som orolig mamma fått direkt mycket bra och saklig information om vad som hänt och vad ni gör. Länken direkt till nyheter har använts flitigt skall ni veta.
  Varmt välkommen hem Alla i FS17 och hoppas Ni får en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år!
  Ta hand om Er! ps (Och glöm aldrig om du som vän, anhörig ställer en fråga så var noga med att vekligen ta dig tid lyssna på svaret du får )ds

  SvaraRadera
 5. utroleg fine bilder! har dere tenkt på å lage en kalender med bilder fra Afghanistan? som anhørige kan bestille? synes, dette hadde kanskje vore en flott idé?

  SvaraRadera
 6. Jag har tittat på denna blogg varje dag och det har verkligen varit roligt att få se bilder och inslag från Afghanistan. Vill tacka för en verkligen intressant blogg.

  SvaraRadera
 7. Tack för att ni sett till att denna blogg har funnits för oss antingen vi är anhörig eller det har varit från någon av er som varit där nere. Jag har oxå följt denna blogg ett par gånger per dag för att hålla mej uppdaterad om vad som händer i Afghanistan och för att kunna bilda mej en uppfattning vad är det för ett land vår son är i hur det ser ut, landskapet, människorna och inte att förglömma vad ni har gjort för befolkningen.Den har varit min livlina.
  Det har även varit roligt att se hur ni har haft tävlingar och underhållning osv på campen. Alla fina bilder. Ni har gjort ett oerhört bra jobb. Som någon sa innan, all saklig information har gjort att man har kännt sig närmare sin anhörige. Nu är han snart på väg hem.
  Varmt välkommen hem alla i FS17 och Lycka till alla i FS18 och era anhöriga.
  Önskar er alla i både FS17 och FS18 med anhöriga en God Jul och ett Gott Nytt År

  SvaraRadera
 8. Jag vill som alla övriga här tacka för denna trevliga blogg. Den har varit min livlina till vår son nere i Afghanistan. Har varit här inne flera gånger/dag. Det har gett så mycket att få se bilderna och läsa era berättelser om detta land vår son är i. Se landskapet , människorna ja allt. Och inte minst att få se vad ni har har haft för er på campen med tävlingar och underhållning osv. Det har oxå varit en tröst att gå in här och läsa andra anhörigas oro när det nu har hänt så många insidenter. Man känner sig inte ensam här finns andra som känner som jag/vi. Tack alla ni som har bidragit till detta. Tack hela FS17 o välkommen hem. Snart är vår son hemma vi längtar så. Lycka till alla i FS18. Önskar er alla i både FS17 o FS18 med anhöriga en God Jul och ett Gott Nytt År.

  SvaraRadera
 9. Har skrivit här inne vid två tillfällen igårkväll och nu i förmiddags, varför kommer inte mitt inlägg fram. Har inte skrivit annerlunda än någon annan här. Ni har väl inte redan stängt bloggen???

  SvaraRadera