torsdag 20 augusti 2009

Valdag

- Jag vill ha fred och säkerhet, säger mannen som väntar på sin tur utanför vallokalen. Och så vill jag att regeringen får slut på fattigdomen.

- Jag vill också ha säkerhet, tillägger hans granne i kön.

Fred och säkerhet står högst upp på afghanernas önskelista. Detta bekräftas gång på gång då jag besöker vallokalerna i Masar-e-Sharif. Samma sak rapporterar kollegor från Kabul, Samangan, Jowzjan och Sari Pul. Afghanerna hoppas att den nye presidenten, som väljs idag, skall skapa säkerhet och fred. Två grundläggande faktorer som är nödvändiga för att Afghanistan, som är ett av världens fattigaste länder, skall kunna förbättra levnadsvillkoren för sin fattiga befolkning.

Många kvinnor kommer och går i vallokalerna. Kvinnors valdeltagande är viktigt eftersom de lever ett liv där deras rättigheter inte respekteras. Många har klätt sig finklädda. Män och kvinnor röstar inte i samma lokal. De är åtskilda. I rummen där kvinnor röstar ser man glittriga klänningar, guldglänsande sjalar och högklackade sandaletter. Flera av dom visar glatt fram ett anilinfärgat finger under burqan. Detta är tecknet på att de har röstat.

På en gymnasieskola för flickor, som tjänar som vallokal, har man anlitat elever som röstförrättare. Här ser jag hur en ung flicka tar sin uppgift på största allvar då hon hutar åt sin rektor som försöker tränga sig i kön. - Du är visserligen min rektor men du går och ställer dig i kön, säger hon med en bestämd min.


Den kvinnliga vaktmästaren har anlitats för att kroppsvisitera kvinnorna som skall rösta. Alla undersöks för att ingen skall kunna ta in vapen eller sprängmedel. Jag blir också noga visiterad och får visa upp handväskan. Vaktmästaren skrattar glatt med ett tandlöst leende. Hon klappar oss alla vänligt på kind.

Kroppsvisitering av män

För många afghaner präglas vardagen av ständiga övervägande för att inte utsätta sig för fara. Från dess att man vaknar till dess att man går och lägger sig måste man tänka på sin och sin familjs säkerhet. Stora grupper av människor lever med ständig oro och rädsla. Oro för självmordsbombare. Oro för våldsamma attacker. Oro för att döttrarna skall råka illa ut om de går till skolan. Oro för att motståndsmän skall komma och tvinga dem att lämna ifrån sig sin mat och sina tillgångar. Oro för att de skall bli skadade om de inte följer talibanernas levnadsregler.

Detta är det andra demokratiska valet sedan talibanregimen föll 2001. Förra gången anordnades valet av FN. Denna gång ansvarade den afghanska staten själva för valprocessen. Säkerhet har varit en av de stora frågorna som bekymrat både de afghanska myndigheterna och FS17.

Hur bidrar vi till att öka säkerheten för de afghaner som finns i vårt ansvarsområde? Detta har varit den stora frågan i förberedelsearbete inför valet. Aktiviteten har varit stor både på Camp Northern Light och på våra provinskontor. Målet har varit att hjälpa till att öka säkerheten, speciellt i oroliga områden, för att människor skall kunna känna sig så trygga att de kan gå och rösta.
Kroppsvisitering av kvinnor
Anilinfärgade fingrar ett tecken på demokrati

Kvinnlig vakmästare med ansvar för kvinnors säkerhet

12-årig pojk som hjälper sin familj med
försörjningen utanför vallokal

Man som varit och röstat













Den Afghanska polisen (ANP) bidrar till säkerheten vid vallokalen








Gör Sveriges insats i Afghanistan nytta? En dag som denna är svaret lätt. Ja! Vi bidrar till att människor får möjlighet att utnyttja sina fri- och rättigheter. Att många idag har anilinfärgade fingrar i Afghanistan är ett gott tecken på vår insats. Det finns till och med de som inte tänker tvätta sina fingrar för att behålla färgen länge, länge, som påminnelse om att de tagit ett steg närmare ett demokratiskt samhälle. Men vem det är tänker jag inte berätta. För valdag eller ej; handtvättspatrullen vilar aldrig på Camp Northen Light.


Vems finger är detta?
/Helené

2 kommentarer:

  1. Bra att få se det bra som händer nu när det står mycket hemskheter också... Va rädd om er !

    SvaraRadera
  2. Ta det lugnt där nere nu! - Håller på er!

    SvaraRadera