lördag 26 september 2009

Gissa

Idag har det varit en helt vanlig dag på Camp Northern Lights! Det innebär olika för olika soldater... Vissa lagar mat, reparerar bilar, analyserar, skriver ordrar, vaktar campen och andra patrullerar eller vårdar materiel. Det som förenar oss är att vi alla är mer eller mindre dagvill!? En lördag är "bara" en helt vanlig dag förutom att vi får grillad mat till middag :-)

Jag tänkte att ni kan få vara med på en tävling, om ni vill. Vad är den lilla pricken högst på bilden, lite till vänster? Om man tittar noga kan ni se att den är lite ljusgrön... om någon dag kommer ni att få svaret.

Ha en trevlig dag och på återhörande/ Suzanne

måndag 21 september 2009

Happy Eid

Eid Mobarak! God Jul, Glad Påsk, Trevlig midsommar...... det finns många små hälsningsfraser och just nu är det Eid Mobarak som gäller i alla muslimska sammanhang. Igår tog Ramadan slut och det firas i dagarna tre. Feststämning, tja vi ser inte så mycket av det på campen, även om vi hälsar på våra Afghanska vänner och de ser glada och tacksamma ut.

Ikväll äter vi Afghansk mat för att få lite Afghansk kultur till livs.

Om ni inte redan vet det så är det Peace day idag! Det rapporterades att Talibanerna också stöder denna dag och ifjol räknade man att det var 70% mindre attacker denna dag :-)) För oss som är peacekeepers är det roligt att den här dagen finns. Idag när vi hade uppställning med FINCON uppmärksammades om Peace day och vi hade en tyst minut. Temat för året är: Vad gör du för freden. Du kan läsa mer om hur Peace day har firats över världen genom att gå in på.
http://internationaldayofpeace.org/ http://www.peaceoneday.org/en/welcome

söndag 20 september 2009

Garnisonsmilen

18 September 09.00 gick startskottet för ett 20-tal löpare i Garnisonsmilen. Termometern stod på 32 grader och lite moln som senare drog bort.
Redan från star var det två löpare som visade att de ville springa fort..... Erik som syns som tvåa här blev sedemera slutsegrare i H21, med Benjamin strax bakom.

Det var mycket glädjande att se bla CO och "Kalle" visa gott föregångsmannaskap genom att delta på de 10 kilometrarna runt campen.


Vätskekontroll med god service!!


Skyttekompaniet understödde arrangemanget med personal.



Vi hade två olika vätskekontroller efter den 1 km långa banan.... viktigt med vätska i detta klimat!

Fredrik ser nöjd och glad ut

Kajsa skötte om tidtagningen med hjälp av Bo (syns ej på bild).

Det var även en trogen och peppande åskådarmassa som bidrog till feststämmningen.


Full fart på löparna, i förgrunden syns några finska vänner, Tapio och Matti.










Det är roligt när man kan göra jobbet tillsammans och växeldra och peppa varandra. Här får Olle support av Johan och de slutar på en delad 3:dje plats i tävlingen.








Äntligen i mål!?















På kvällen var det dags för prisutdelning som hölls utanför Mässen innan kvällens utebio. CO Olof var prisutdelare och syns här tillsammans med det "välfyllda" prisbordet..... 1:a pris T-shirt, 2:a pris 10 USD i PX:et och 3:dje pris en rejäl vattenflaska.

Det var även några morgonpigga soldater som tilldelades pris för rätt svar i måndagens utmaning på Desert Race. (Ni kommer att få en liten inblick i vad Desert Race är, framöver)
På återhörande Suzanne
Bilder: Lars Müller och Combat Camera

torsdag 17 september 2009

24 september

soldathemmet O2 i Boden anordnas en nätverksträff för anhöriga till FS17 personal Torsdagen den 24/9 18.00 - 19.30. Träffen kommer att besökas av C I 19, Försvarshälsan och garnisonspastor Helge Stålnacke. Vid träffen kommer man bl a att behandla stressreaktioner på soldater och anhöriga i utlandstjänst. Anmälan mejlas senast 21/9 till
marianne-persson@home.se

måndag 14 september 2009

Shopping på campen

Det finns nog både en och annan soldat som har med sig presenter, gåvor och fynd man gjort i Afghanistan!? I stort sett är den enda möjligheten till inköp, är att handla av Afghanerna som har försäljning i containrar bakom posten. I slarvigt vardagstal kallas dessa affärer för "fulPX".
För det mesta sker försäljningen på golvet och av försäljare som är måna om att sälja sina, i deras ögon, utmärkta varor. Det finns naturligtvis massor av prylar i utmärkt kvalitet, medan vissa saker är av sämre kvalitet.

Här har vi PX:et (Post exchange). Det är en vanlig liten butik där du kan hitta mycket av vad en en god sorterad kiosk kan erbjuda och lite till. I utbudet finns godis, glass, tobak, hygienartiklar, datorer, fritidsgrejor, kläder mm mm. Det som säljs mest är dock dricka!

Här inne är det dessutom AC, vilket är väldigt positivt. Priserna är dock inte lika positiva......

Du kan också finna en skräddare i en av containrarna och granne till honom ligger frisören. Här nedan ser ni några av de försäljare som finns på campen 6 dagar i veckan mellan 08.00-17.00. Alla som jag fotat idag har velat se bilden och varit mycket begeistrade över att se sig själva på foto. Bara sådana små händelser gör att skillnaden mellan deras vardag och våran märks ganska tydligt.

På återhörande /Suzanne